Roordink bereidt zich voor op de nieuwe tachograaf, u ook?

In 2023 is de nieuwe regelgeving voor de digitale tachograaf van de tweede generatie geïntroduceerd. Via deze weg willen wij u alvast informeren hoe de tijdlijn van invoering van de nieuwe wetgeving rondom deze slimme tachograaf eruit ziet en hoe wij om gaan met de overgang naar de Smart Tacho 2.

Onlangs zijn er twee studenten begonnen aan hun stage bij Roordink in Barneveld. Het betreft Renzo Hazeleger en Mark van der Lee, zij studeren Bedrijfskunde op de CHE (Christelijke Hogeschool Ede). Deze MANnen gaan zich bezig houden met het transitieproces naar de nieuwe Smart Tacho 2.

De tweede generatie van de slimme tachograaf komt eraan. In de tijdlijn ziet u de datum waarop uw oude tachograaf vervangen moet worden voor een nieuwe. Voor het grootste gedeelte van de transportsector is dit vóór het einde van 2024. Hieronder vallen alle bestaande vrachtwagens die zwaarder zijn dan 3500kg en internationaal rijden. Mocht uw vrachtwagen al voorzien zijn van de eerste generatie slimme tachograaf, dan zal deze vervangen moeten worden vóór augustus 2025.

Renzo en Mark brengen voor ons in kaart hoe wij onze klanten (en onszelf) het beste voor kunnen bereiden op deze transitie.

Zodra de nieuwe tachografen beschikbaar zijn, starten wij direct met het vervangen van de oude tachografen. Om te voorkomen dat u enkel voor het vervangen van de tachograaf naar één van onze werkplaatsen moet komen, willen we dit combineren met de APK keuring van uw voertuig. Hiermee hopen wij iedereen tijdig te kunnen voorzien van een nieuwe tachograaf.

Nieuwe functies smart tacho 2

Om de handhaving, het gebruiksgemak en de veiligheid te verbeteren, bevat de Smart Tacho 2 in vergelijking tot de Smart Tacho 1, aanvullende functionaliteiten:

  • Automatische registratie bij grensovergang. (Voorheen moest dit handmatig ingevoerd worden)
  • Een nieuwe functie om het laden/lossen van het voertuig te registreren. Hierna volgt automatisch de registratie van de positie van het voertuig.
  • Een groter geheugen voor de bestuurderskaart van 56 dagen. (Voorheen 28 dagen)
  • Vanaf 2025 moet de ILT beschikken over apparatuur om op afstand de tachograaf uit te kunnen lezen. Hiermee hoeven chauffeurs niet meer te stoppen voor een controle.
  • Extra beveiliging GNSS-signaal.

Wat kunt u doen?

Roordink klanten krijgen binnenkort een bericht met daarin informatie over het maken van een afspraak voor het vervangen van de tachograaf. Houdt daarom uw e-mail goed in de gaten! Direct een afspraak inplannen? Bel dan met één van onze vestigingen.